dinsdag 25 september 2018

Libellen

Bij het woord libel denken de meesten waarschijnlijk eerst aan het bekende damesblad...
Ik dus niet... ik zie eerder met dauw bedekte vleugels van een mooi bijzonder insect voor me :)
De afgelopen maanden heb ik er heel wat gezien en vooral in de vroege ochtend is dat echt genieten. Je hebt dan even de tijd om rustig de juiste invalshoek te vinden omdat de libel nog moet opwarmen en niet kan wegvliegen.

Ook had ik het geluk om een aantal libellen te vinden die net waren uitgeslopen. Een prachtig proces dat ik vorig jaar helemaal kon vastleggen. De vleugels zijn dan nog zo nieuw en puur dat ze wel van glas lijken.

(Tip als je op de foto's klikt kun je ze groter bekijken)

Libellen zijn over het algemeen niet groot, hieronder bijv. de Viervlek (rarara waarom heet ie zo ;) ) die ongeveer 4 cm groot is. Je moet dus even goed speuren om deze in een groot veld te vinden. Gelukkig hangen ze soms op mooie plekjes en kun je met wat draaien en heen en weer schuiven een mooie achtergrond krijgen met zachte kleuren.De grote Keizerlibel daarentegen kan wel 6 tot ruim 8 cm worden, deze zijn dus een stuk groter en iets makkelijker te vinden. Prachtig om zo'n beestje ook van heel dichtbij te bekijken!Met zn 3 cm is de bandheidelibel niet alleen een van de kleinste maar ook een van de minder voorkomende soorten in Nederland, alleen te vinden in bepaalde delen van Nederland. Je moet er dus even wat meer je best voor doen om deze te kunnen fotograferen. Ook bij deze soort is het wel duidelijk hoe hij aan zn naam kwam.
Op de (toch nog paarse) hei vond ik een aantal keer een mooi exemplaar van een Bruinrode Heidelibel. De hei geeft weer een heel andere sfeer aan de foto's en ik was dan ook erg blij deze een aantal keer te hebben gevonden.

 Het was weer een mooie zomer met foto's waar ik best tevreden mee ben. Helaas loopt het libellenseizoen nu op zijn einde... Op naar de paddenstoelen dan maar ;)Geen opmerkingen:

Een reactie posten